Anamaria Vasile

Cea mai celebra melodie indiana din filmul ”Lantul amintirilor”

Cultura indiana in ultimii 50 de ani o influenta aparte asupra Romaniei. Nu una masiva, cum e cultura americana cu filmele, benzile desenate si toata industria de entertainment, dar cu siguranta una importanta.

In special in perioada comunista, cand unele din sigurele melodii, accesorii vestimentare si influente din afara Romaniei erau cele indiene.

Nu ma refer aici la vechile dictaturi sovietice, de unde am luat partile mai rele, ci la cultura care a ajuns in Romania intr-un fel sau altul, iar India a avut o influenta aparte.

Stiu ca multi dintre tinerii care probabil vor ajunge sa citeasca acest articol se vor mira si se vor intreba: care influenta indiana in cultura romaneasca ?

Ei bine, stiti cine e Iulia Vantur ? Sigur ati auzit de undeva de ea.

Prezentatoare de stiri la ProTV, indragostita de cultura indiana si de unul dintre idolii indienilor: Salman Khan.

Daca sunteti prea tineri si nici macar de Salman Khan n-ati auzit, intrebati-va bunicii sau parintii de Narghila, o cantareata de muzica indiana care a adus un suflu nou intr-o cultura romaneasca plina de romante.

Sunt sigur ca multi dintre parintii si bunicii vostrii stiu cine este si pot fredona o melodie cantata de aceasta.

Si ar mai fi filmele de la Bollywood, pline de scene de dansuri elaborate si melodii. Evident, cu drame si romantism cat cuprinde.

In India, muzica, ca si pictura si teatrul, este considerata o arta divina.

Brahma, Vishnu si Shiva – Trinitatea Eterna – au fost primii muzicieni. Divinul Dansator Shiva este reprezentat in scripturi ca emanand ritmurile infinite in dansul Sau cosmic al creatiei, mentinerii si disolutiei universale, in timp ce Brahma puncta ritmul cu loviturile talgerelor, iar Vishnu facea sa sune mridanga sfanta sau toba.

Krishna, o incarnare a lui Vishnu, este intotdeauna reprezentat in arta hindusa cu un flaut, la care interpreteaza cantecul fermecator care reaminteste sufletelor umane ratacitoare prin Maya – iluzia, de adevarata lor casa.

Saraswati, zeita inţelepciunii, este simbolizata cantand la Vina, mama tuturor instrumentelor cu coarde. Sama Veda Indiei contine cele mai vechi scrieri din lume in domeniul stiintei muzicale.

Piatra de temelie a muzicii hinduse sunt Ragas sau gamele melodice fixe. Cele sase Ragas de baza se ramifica în 126 de raginis (soţii) si putras (fii) secundare. Fiecare Raga are minim cinci note: o nota dominanta (vadi sau rege), o nota secundara (samavadi sau prim-ministru), note ajutatoare (anuvadi, servitori), si o nota disonanta (vivadi, dusman).

Fiecare dintre cele sase Ragas de baza are o corespondenta naturala cu o anumita ora a zilei, anotimp, si o zeitate tutelara care confera o anumita putere.

Astfel, (1) Hindole Raga se aude doar la rasarit in timpul primaverii pentru a evoca starea de iubire universala, (2) Deepaka Raga este cantata seara in timpul verii, pentru a trezi compasiunea; (3) Megha Raga este o melodie pentru miezul zilei in sezonul ploios, pentru a evoca curajul; (4)

Bhairava Raga este cantata dimineata in lunile august, septembrie, octombrie, pentru a obtine liniste interioara; (5) Sri Raga este rezervata pentru momentul crepusculului pe timpul toamnei, pentru a atinge iubirea pura; (6 ) Malkounsa Raga se aude la miezul noptii in timpul iernii, pentru curaj.

Rishi din vechime au descoperit aceste legi ale unitatii sonore dintre natura si om. Pentru ca natura este o obiectivare a lui Aum, Sunetul Primordial sau Cuvantul Vibrator, omul poate obtine controlul asupra tuturor manifestarilor naturii, prin utilizarea anumitor mantras sau intonatii.

Documentele istorice vorbesc despre puterile remarcabile pe care le avea Miyan Tan Sen, muzicianul curtii lui Akbar cel Mare, din secolul al saisprezecelea.

Poruncindu-i-se de catre imparat sa cante o Raga de noapte in timp ce Soarele era sus, Tan Sen a intonat o mantra care a facut ca instantaneu intregul palat sa fie invaluit in intuneric.