Anamaria Vasile

Cel mai tare DANS ! Acesti Tineri cuceresc din nou cu miscarile lor…

Care sunt beneficiile terapiei prin dans Nu doar schimbările de ordin fizic sunt cele care apar în urma terapiei prin dans, dar mai ales o evoluţie semnificativă a stării psihice, emoţionale şi comportamentale.

Beneficiile pe care practicarea unui stil de dans, fie că vorbim de vals vienez, quickstep sau stiluri aparţinând genului latino, sunt resimţite imediat şi influenţează pozitiv starea de sănătate a organismului,

dar mai cu seamă psihicul, având în vedere că în timpul dansului, ca în cazul oricărui tip de sport, se produc endorfinele, serotonină și dopaminele -neurotransmițători care activează hormonii fericirii.

Adesea plasat la granița dintre artă și sport, dansul fascinează privitorul și aduce numeroase beneficii celor ce îl practică.

Dansul poate avea aceleași efecte benefice asupra tonifierii musculaturii, creșterea mobilității corpului, dar și tonusul psihic precum sporturile din categoria fitness.

Toate acestea printr-o abordare unică ce relaxează în același timp și spiritul, și anume dezvoltarea legăturii dintre muzică, motricitate, creativitate și socializare.

Terapia prin dans chiar este o eficientă formă de psihoterapie prin care este utilizat dansul – considerat ca un foarte bun mijloc de a fi identificată personalitatea unui individ – pentru a obţine efecte curative atât asupra corpului, cât şi mental şi emoţional.

“Am observat tot mai pregnant o nevoie a oamenilor de a face mișcare, de a duce un stil de viață mai sănătos, incluzând grijă pentru nutriție, alergarea, fitnessul.

Școlile de dans reunesc din ce în ce mai multe persoane dornice să descopere o modalitate inedită de a face mișcare. Mă bucur să constat că oamenii conștientizează importanța și beneficiile dansului în viața de zi cu zi! Toți cursanții studioului nostru, pe

lângă pașii de dans, învață și despre beneficiile acestei activități, beneficii care se fac remarcate după doar câteva ședințe, atât la nivel de de mobilitate și postură corporală, cât și la nivel de tonus psihic”, a declarat Mirel Roman, fondator al unei şcoli de dans.

Dansul este o formă distractivă de mișcare care poate înlocui cu succes un program intens de sport. Studiile arată că o oră de dans poate contribui la arderea a 350 până la 600 de calorii.

Fruntașe la arderea caloriilor sunt stilurile de dans latino, precum samba, salsa și jive sau chiar și stiluri de dans standard precum quickstep și vals vienez.

Posibilitatea de a face mișcare într-o sală elegantă și spațioasă alături de partener sau prieteni este un alt motiv pentru care o dată ce începi cursurile de dans nu îți vei mai dori să le întrerupi.

Dansul favorizează conştientizarea corpului – dar şi a mediului, dezvolta modalităţi de comunicare – dar şi de eliberare, prezentând multiple beneficii pentru sănătatea omului.

Dansul este cea mai expresivă metoda de manifestare corporală, implicând atât capacităţile motrice ale fiecăruia cât şi exprimarea unor mesaje, emoţii, stări.

Câteva motive să te apuci de dans

“Potrivit specialiștilor Asociației Americane de Dans Terapeutic, terapia prin dans duce la schimbări complexe asupra celui care o practică. Este vorba despre schimbări la nivel emoțional, cognitiv, fizic și comportamental.

Terapia prin dans se adresează îndeosebi și celor care doresc să scape de stresul acumulat în timp”, adauga Mirel Roman.

Imbuntateste memoria, dat fiind faptul că are o influenţă pozitivă asupra funcţiei cognitive Ameliorează şi chiar elimina stresul cotidian, având acelaşi rol ca un masaj de relaxare

Arde caloriile şi reglează glicemia Întăreşte musculatura Îmbunătăţeşte comunicarea şi este un foarte bun aliat în socializare Previne şi tratează anumite boli, fiind de ajutor în diabetul zaharat, unele afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni musculare,

articulare şi osoase, obezitate, tulburări psihice etc. Aliatul celor cărora nu le place să meargă la sală sau să practice un tip clasic de sport (fitness, aerobic, jogging, etc) Ajuta la întărirea oaselor şi a articulaţiilor Da o stare de bine Creşte stima de sine

Tratează dificultăţile de comunicare Reduce anxietatea Ajută persoanele care nu-şi pot exprima verbal stările, gândurile sau dorinţele (autiştii, cei aflaţi în depresie, persoanele cărora le este greu să socializeze, cei foarte timizi, etc.)

Creierul foloseşte aceleaşi circuite neuronale pentru a percepe muzica şi a asimila notele muzicale, ca şi în cazul vorbirii, însă suntetele nu sunt traduse în cuvinte, ci în mişcări corporale, în mod “instinctiv”.

Astfel, ne adaptam mişcările corpului unui anumit tip de ritm auzit, iar pe acest tip de reacţie cerebrală mizează terapeuţii atunci când fac terapie cu copiii pentru afecţiuni ca tulburări din spectrul autist (TSA),

ADHD, retard de dezvoltare psiho-emoţională, dizabilităţi de învăţare, probleme de respiraţie cauzate de diverse traume şi fobii emoţionale, copii abuzaţi se*ual, copii hipoacuzici, copii cu diverse dizabilităţi fizice.