Anamaria Vasile

Locul secret din România unde femeile pot trăi pe gratis, primesc de la oameni mâncare și nu trebuie să muncească. Li se cere să facă un singur lucru pentru a trăi fără nicio grijă. Ce fac toată ziua acolo, un loc unic în lume

Schitul Babicilor este un așezământ alipit bisericii de rit vechi din Jurilovca, aici femeile care doresc, pot veni pentru a trăi ca niște călugărițe, primesc mâncare de la localnici și se roagă pentru sufletele celor care le dau o mână de ajutor.

De obicei aici vin mai ales femeile bătrâne care doresc să își petreacă ultima perioadă a vieții în rugăciune. Ele nu mai au aici bunuri pământești și, pentru a supraviețui, acceptă ajutor de la comunitate, așa cum făceau călugării din vechime. Ei primeau mâncare și în schimb ofereau rugăciuni în numele celor pe care îi hrăneau.

Biserica ce găzduiește și Schitul ,,Babicilor” este în Tulcea și poartă hramul Acoperământul Maicii Domnului, a fost construită în 1838 iar pe data de 14 octombrie va sărbători 179 de ani de la existență.

Maxim Busla, un lipovean de 65 de ani din Jurilovca, fost inginer piscicol, a declarat pe acest subiect: ,,Aici, în perimetrul bisericii, este un loc unde sunt câteva clădiri mai mititele unde se retrag femeile bătrâne. Este un lăcaș fără bărbați. Se retrag femeile care nu au posibilități materiale de întreținere, ba chiar și unele care au, dar se retrag aici pentru a le fi mai ușor să participe la toate slujbele care se fac la biserică. Locul a primit denumirea de schit. Așa este cunoscut la noi în localitate, drept schit”.

Se pare că ,,Babica” vine de la rusescul ,,Babușca”, unde înseamnă bunică. Același Maxim a mai povestit: ,,Eu știu de la mama mea, care era născută în anul 1919, că, de când se știa ea, aici au fost aceste căsuțe. Au mai fost refăcute, oameni cu dare de mână au făcut altele mai noi. Femeile acestea mor și sunt înmormântate aici. Se întrețin prin pomenile date de oameni, la slujbe de pomenire, alții cu dare de mână le aduc și în afara pomenilor mâncare, alimente. Unii mai aduc și lemne. Ele, practic, stau aici și sunt ajutate, pentru că nu există slujbă la biserică, indiferent de oră și de zi, la care să nu participe ele. Mulți vin și le donează bani: roagă-te pentru persoana cutare… că e mort, că este pentru însănătoșire, iar ele, săracele, bat mătănii aici”.