Ligia Mureșan, o profesoară de biologie din Beclean își împarte timpul între catedră și… legume. De când se știe, aceasta cultivă legume și verdețuri alături de familia sa. Surplusul îl vinde chiar ea în Piața Decebal.
Atent coafată, cu o privire când blândă, când aspră, așa o găsim pe Ligia Mureșan în Piața Decebal. Aceasta valorifică în piață surplusul de legume și verdețuri pe care îl obține în grădina sa din localitatea Florești.
De mai bine de 15 ani, Ligia Mureșan se împarte între catedră și grădină. Aceasta predă biologie la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, iar timpul liber și-l petrece printre legume și verdețuri.
„Totul e din producție proprie, de la Florești. La noi e o tradiție cultivarea legumelor. Așa cultivă toți oamenii, indiferent de profesia pe care o au. Majoritatea sunt oameni care muncesc și trăiesc din agricultură. Așa e tradiția satului”, spune Ligia Mureșan.
Deși la prima vedere cele două „cariere” nu par să se împace, profesoara spune că astfel echilibrează munca fizică cu cea psihică.
„Pentru mine e un echilibru. La catedră am o muncă psihică, iar aici e muncă fizică și îmi echilibrez puțin și organismul. Așa mă mențin și fizic. Atâta timp cât ești sănătos, e păcat să stai. Trebuie să fii activ, pentru că mișcarea înseamnă viață,” precizează cu convingere dascălul.
Aceasta recunoaște că sunt persoane care nu înțeleg de ce muncește cot la cot cu țăranii, când ar putea să rămână doar cu activitatea sa intelectuală.
„Ca să întreții culturile trebuie să muncești în permanență. Când sunt liberă de la școală, muncesc și de dimineață până seara, iar când nu, muncesc când vin de la școală. Elevii știu că mă ocup cu asta în timpul liber, îmi cunosc hobby-ul. A munci nu-i o rușine! Eu așa consider, e muncă cinstită”, explică Ligia Mureșan.
Ligia Mureșan se ocupă de comercializarea legumelor de la A la Z. Aceasta le încarcă într-o autoutilitară, pe care o conduce chiar ea, le descarcă și le așează atent pe taraba din Piața Decebal.
Profesoara spune că legumele sale sunt bio, refuzând să foloseasă orice fel de chimicale pentru a le ajuta să crească.
„În zonă, solul este foarte fertil și numai cine nu vrea nu scoate producție generoasă acolo. Folosim doar îngrășământ natural, sunt legume bio”, mai spune profesoara.
sursa: http://bucatarianoastra.online