Cat de dulce trebuie sa fie somnul acestui pui de elefant astfel incat acesta sa nu para deranjat de insistentele mamei lui, care vrea cu tot dinadinsul sa-l trezeasca.
Aceasta isi misca trompa atingand trupul elefantelului sperand ca micutul se va ridica din locul in care sta intins pe iarba la soare.
Caldura de afara, dar si iarba moale, ii ofera toate conditiile unui somn linistit si odihnitor.
Mama-elefant ii vegheaza somnul, oferindu-i cu masivitatea corpului ei putina umbra in calea razelor toride ale soarelui.
Cand aceasta vrea sa-l trezeasca surpriza este destul de mare pentru ca elefantelul este impasibil la gesturile ei.
Recunoscandu-se infranta, mama elefant pleaca, insa ingrijitorii au inteles rapid care era cu adevarat situatia si au venit in ajutorul ei.
Acestia s-au apropiat de puiul de elefant si dupa cateva „mangaieri” insistente l-au facut sa se ridice pe propriile picioare si sa plece in urma mamei sale, spre deliciul vizitatorilor care se aflau in vizita la gradina zoologica.
Adorabil moment!
Cele mai mari animale terestre, elefanţii sunt şi foarte sociabili, trăind în turme formate din 40-50 de elefanţi conduse de obicei de o femelă bătrână.
Dacă vrei să afli mai multe lucruri despre ei, iată câteva dintre cele mai interesante.
1. Gestaţia durează 2 ani
Dintre toate animalele,au perioada cea mai lungă de gestaţie:aproape 22 de luni,iar puiul are la naştere nu mai puţin de 91 de kilograme şi un metru înălţime.
El ajunge să bea şi 10 litri de lapte în fiecare zi.
2. Tompa lor are 100.000 de muşchi
Trompa le este de folos elefanţilor în multe situaţii. Cu ajutorul ei respiră,beau apă,mănâncă,miros,mângâie,apucă şi cară dintr-un loc în altul diverse lucruri.
De altfel,trompa lor are aproximativ 100.000 de muşchi.
Tot ea face diferenţa între elefanţii africani şi cei asiatici. Primii au două extensii ca nişte degete la capătul trompei,care le permit să prindă uşor şi să simtă lucrurile din jur,în timp ce elefanţii din Asia au numai una.
3. Se răcoresc mişcându-şi urechile
Elefanţii pot să-şi regleze temperatura corpului cu ajutorul urechilor. Când le este foarte cald,îşi flutură urechile,iar sângele circulă prin mai multe vene şi se răceşte cu până nouă grade Celsius.
Se folosesc de urechi şi atunci când vor să-şi arate furia. Le aduc în faţă şi le întind.
4. Imită sunete cu fidelitate
Sunt singurele mamifere terestre,înafara primatelor,care au abilitatea de a imita sunete. Ei pot ciripi,bâzâi,fluiera şi chiar toarce.
5. Devin roz când îmbătrânesc
Pe măsură ce îmbătrânesc,elefanţiilor li se depigmentează pielea,iar unele porţiuni de pe corpul lor devin roz,îndeosebi în zona trompei.
6. Se admiră în oglindă
Elefanţii asiatici sunt una dintre cele nouă specii de animale care se pot recunoaşte când se privesc în oglindă. Printre alte animale care pot face asta sunt cimpanzeii,coţofana,delfinii.
7. Sunt protejaţi în Tailanda
Trăiesc până la 70 de ani,timp în care îşi schimbă colţii de fildeş de şase ori. Din nefericire,din cauza comerţului cu fildeş,populaţia elefanţilor scade anual cu 38.000 de exemplare în Africa.
În schimb,în Asia,mai precis în Thailanda sunt animale protejate. Tailandezii au „Ziua elefanţilor” în fiecare an,la 13 martie,iar în cel de-al treilea weekend al lunii noiembrie organizează Festivalul elefanţilor în provincia Surin (la 500 de kilometri de Bangkok).
Atunci au loc pe stadionul local o paradă şi o demonstraţie a abilităţilor a circa 300 de elefanţi câţi participă la festival.
Elefanții sunt unele dintre cele mai mari animale de pe Pământ și au reprezentat o curiozitate pentru oameni încă din vechime. Inteligența, forța, dar și colții lor de fildeș i-au făcut cunoscuți pe tot mapamondul.
Cu timpul, aceștia au devenit și animale de circ, însă mulți dintre ei au murit în timp de erau vânați pentru fildeși lor. Iată câteva lucruri pe care nu le știm despre elefanți:
1.Un elefant poate auzi sunetele scoase de trompa altui elefant de la o distanță 8 kilometri.
2. Cel mai mare elefant care a fost înregistrat până acum avea o masă de 10.886 de kilograme și o înălțime de aproape 4 metri.
3. Elefanții pot suferi de arsuri solare, astfel că se protejează cu ajutorul nisipului.
4. Aproape 100 de elefanți sunt omorâți în fiecare zi pentru fildeșii lor.
5. Elefanții africani au cel mai dezvoltat simț al mirosului din tot regnul animal.
6. Thomas Edison a electrocutat un elefant în anul 1903 pentru a demonstra că energia electrică generată de competitorul său, Nikola Tesla era periculoasă.
7. Oricât de ciudat ar părea, elefanților le este frică de albine.
8. Continentul african este casa celui mai mare animal care trăiește pe sol, adică elefantul african, dar și a celui mai înalt animal, girafa.
9. Elefantii au o memorie fascinanta, acestia reusesc sa memoreze traseele care duc spre apa si mancare.
10. În mod normal un elefant doarme două sau trei ore pe zi.
11. Un elefant adult are nevoie de aproximativ 300 de kilograme de mâncare și de 160 de litri de apă în fiecare zi.
12. O pereche de colți de elefant poate cântări chiar și 200 de kilograme.
13. Perioada de gestație a elefanților durează doi ani.
14. Elefantul african poate distinge limbajul uman, sexul oamenilor și vârsta asociată cu un potențial pericol pentru ei.
15. Un elefant poate mirosi apa de la o distanță de aproximativ 19 kilometri.
16. Una dintre cele mai scumpe cafele din lume este realizată din gunoiul elefanților din rasa Thai.
17. Elefanții nu au prădători naturali, doar leii mai încearcă să vâneze puii tineri sau elefanții bătrâni sau bolnavi. Oamenii sunt cel mai mare pericol pentru această rasă.
18. Creierul unui elefant cântărește 5 kilograme, cu mult mai mult decât orice animal terestru.
19. Elefanții sunt matriarhali: femelele conduc turma.
20. Elefanții își pot recunoaște mimica în oglindă.